BLOG

Zakalená voda v bazénu

19355 Views 5 Liked
Zařazeno v kategorii: Rady a tipy

Zakalení vody v bazénu může mít mnoho příčin a může se projevovat různě. Voda není průzračná, chybí jí jiskra, může mít až mléčnou či mírně nazelenalou barvu. Než začneme s úpravou, je nutné si odpovědět na několik otázek:

  • Dávkoval/la jsem v posledních 24 hodinách, než došlo k zakalení přípravek FLOCK (vločkovač)?
  • Napouštím vodu ze studny nebo z řádu?
  • Ačkoli napouštím vodu z řádu, jaká je v mém bydlišti voda? Tvrdá nebo měkká?
  • Kdy naposledy jsem proplachoval filtr, popřípadě měnil pískovou náplň?
  • Kontroloval jsem v posledních dnech pH vody?
  • Jak moc jsme v posledních dnech bazén využívali?

Všechny tyto otázky Vám napoví, co zapříčinilo zákal vody v bazénu.

Nadměrné dávkování GUAa FLOCK

Pokud jste do bazénu dávkovali před zakalením vody přípravek GUAa POOL FLOCK, popřípadě jiný vločkovač a voda se po jeho použití zakalila, je pravděpodobné, že jste vodičku tímto přípravkem předávkovali. U tohoto přípravku je potřeba nadávkovat pouze tolik, kolik je doporučováno. Dávkovat pro jistotu víc se nevyplácí, neboť pokud nemá vločkovač v bazénu nečistotu, na kterou by se navázal způsobí nám zakalení vody.

Abychom se zakalení zbavili, zapněte filtr po dobu 24 hodin. Voda by se měla projasnit.

Napouštíte vodu ze studny

Pokud napouštíte vodu ze studny, je potřeba ji ještě před nadávkováním běžné chemie na úpravu vody v bazénu ošetřit přípravky proti tvrdosti vody a přípravky na zamaskování projevu kovů ve vodě. Přesný návod jak na to, naleznete v následujících článcích. Pokud jste vodu prozatím jen napustili, ale ještě nic nedávkovali přečtěte si článek Použití studniční vody

Pokud jste již nadávkovali přípravky na úpravu bazénové vody a zakalení vody se projevilo až poté (jedná se často o zakalení zelené, případně hnědé), postupujeme podle rady ve článku Zelená voda v bazénu – Průzračně zelená voda.

Máte tvrdou vodu z řádu

Pokud máte řádovou vodu, kterou napouštíte bazén tvrdou, mohou se ve vodě tvořit vápenaté usazeniny a ve vodě se může tvořit mléčný zákal. V takovém případě je třeba vodu upravit následovně. Je velice důležité hlídat pH vody a upravovat jej na spodní hranici, tj. 6,8 – 7,0 stupňů. Upravíme tedy pH vody a poté aplikujeme GUAa POOL OXI. Po 24 hodinách přidáme odstraňovač kovů Metal Magic. Nejméně po 48 hodinách přidáme GUAa POOL FLOCK a všechny nečistoty vyvločkujeme. Doporučujeme také použít stabilizátor tvrdosti Calzestab Eisen EX, jako prevenci.

Vysoké / nízké pH vody

PH vody ovlivňuje mnoho faktorů. Vysoké teploty, četnost využívání bazénu, střídání teplot, nafoukané nečistoty. Je tedy potřeba pH vody hlídat a případně upravovat na požadované rozmezí 6,8 – 7,2. Vždy je lepší pohybovat se ve středu, případně blíže spodní hranici. Vysoké, nebo naopak nízké pH vody může způsobovat zakalení vody, voda není průzračná. Změřte tedy pH vody a vhodně jej upravte.

Četné využívání bazénu v předchozích dnech

Především v teplých dnech bývá bazén využíván velice často. Naše přítomnost v bazénu zanáší do vody organické nečistoty (krémy, pot, moč…), které způsobují zakalení vody a ztrátu jiskry. V případě velké zátěže vody je třeba vodičce pomoci se zvládnutím vyššího množství těchto sloučenin, a to nadávkováním oxidačního přípravku GUAa POOL OXI. Ten vodu prokysličí a opět jí dodá jiskru.

Lehce nazelenalá voda

Pokud voda v bazénu získala zelený zákal a voda není ze studny, ani nemáme problém s tvrdou vodou, jsou na vině bakterie a řasy. V tomto případě nadávkujeme přípravek GUAa POOL SHOCK. Postupujeme podle návodu na obalu. Pozor, přípravek SHOCK nikdy nedávkujeme zároveň s přípravkem OXI. Přípravek OXI je možné, po použití přípravku SHOCK, nadávkovat až po minimálně 48 hodinách.

Snížená funkce filtračního zařízení

V průběhu sezóny je třeba průběžně proplachovat filtr a v případně nutnosti také vyměnit pískovou náplň. Obzvláště je třeba si dávat pozor na znečištění filtru a pískové náplně v případě, kdy jsme v sezóně bojovali s řasami nebo jinými nečistotami. Během filtrace se nám na filtru a v pískové náplni usazují nečistoty, které snižují jejich funkčnost a filtrace nefunguje, jak má, tudíž dochází ke vzniku dalších problémů, jako jsou zákaly a podobně.

Doporučené produkty